Cultuur

Alex Roeka • 16 december 2018

DEZE VOORSTELLING IS UITVERKOCHT. Na een carrière van 25 jaar is hij nog altijd niet bekend bij het grote publiek. Hoeft ook niet, zegt Alex Roeka. ‘Ik heb altijd liedjes geschreven die ik zelf wilde horen. Vaak donker en schurend’. Met het album en het theaterprogramma EN TOEN INEENS kijkt zanger Alex Roeka terug op die kwart eeuw muziek.

Light Alex Roeka En Toen Ineens © Jens Van Der Velde

EN TOEN INEENS

Muziek was de redding voor deze zoon uit een notarisgezin uit het Brabantse Ravenstein. Een onbevredigende carrière in de geestelijke gezondheidszorg en een ruig leven als zeeman hadden hem in een situatie met een weinig hoopvol toekomstperspectief gebracht. „Ik was 38 jaar en wist het even niet meer. Ik raakte aan de drank en leidde een nachtelijk, onmaatschappelijk leven. Dan dreig je te verloederen. De liedjes waren een redding, het wrakhout waaraan ik mij kon vastklampen.”

Alex Roeka was met zijn 38 jaar een tamelijke laatbloeier toen hij voor het eerst op een podium stond. „Ik had er vreselijk veel moeite mee, want ik ben vrij verlegen. Tegelijkertijd wist ik dat ik door moest duwen, want anders was er geen redding meer mogelijk. Ik had iets gevonden waarmee ik verder kon: het was zingen of sterven.”

Alex Roeka is (samen met Joris Linssen) inmiddels vervlochten met Tiengemeten. Hij speelde vaker in de herberg en greep het publiek steeds bij de strot met zijn krachtige, ontroerende verhalen over struikelend leven en ondoorgrondelijke liefde. We zijn dan ook trots en blij (al past dat niet zo bij de aard van Roeka) dat de ‘Nederlandse Jacques Brel’ de donkere maand december in zijn perspectief komt plaatsen. Roeka: „Het leven is een fascinerend fenomeen. We maken ons druk over van alles en nog wat, we proberen grip te krijgen op iets wat niet te vatten is. Eigenlijk telt alleen maar dit moment.”

Alex Roeka neemt deze keer de topmusici Reyer Zwart (gitaren, piano) en Jeroen Kleijn (drums, percussie) mee naar Tiengemeten!

Tickets

Deze voorstelling is uitverkocht. Ook het eten is volgeboekt.

 

De schoonheid van mijn val

De schommel van de liefde

Huub van der Lubbe eert Alex Roeka