Cultuur

Matthäus Passion (Mini) • 31 maart 2019

DEZE VOORSTELLING IS UITVERKOCHT Voor het eerst in het wintertheater: klassieke muziek! We hebben ons altijd verre gehouden van dit ‘genre’ omdat klassiek in de Hoeksche Waard al veel aan bod komt. Maar voor de indrukwekkende Matthäus Passion van Johan Sebastian Bach maken we graag een uitzondering.

Minimatheus

UITVERKOCHT

Op 31 maart bieden we Bach’s geliefde Matthäus Passion, maar dan de helft korter. De versie duurt anderhalf uur, onderbroken door een pauze, zonder dat het verhaal uit de passie verloren gaat. Alle klassiekers zitten er natuurlijk in: Erbarme dich, Sind Blitze sind Donner, het bekende slotkoor… 

De Mini Matthäus is voor iedereen die minder tijd of zin heeft in de lange versie, of het om allerlei redenen niet zo fijn vindt om heel lang te zitten. De Mini Matthäus is ook zeer toegankelijk voor iedereen die misschien voor het eerst kennis wil maken met het lijdensverhaal van Christus zoals Bach dat presenteert. Het is ook de muziek van het prille voorjaar, de muziek van de passietijd. Even aangrijpende als prachtige liederen, die vlak voor de Paasdagen weer overal in het land zullen klinken.

De Mini Matthäus wordt uitgevoerd door negen zangers, met pianobegeleiding. Het bijzondere is dat de solisten ook de koorpartijen zingen. Door deze opzet hoor je ook goed hoe de afzonderlijke stemmen met elkaar harmoniëren of juist tegen elkaar in zingen.

Het Mini Mattheusensemble bestaat uit:
Henk Westland, tenor en artistiek leider
Walther Deubel, tenor (evangelist)
Luise Kimm, alt
Sigurd van Lommel, contratenor
Hesther Oor en Anne Kan, sopraan
Ardaan Dercksen, bas (Christus)
Bram Trouwborst, bas
Jantine Strik, cantus firmus
Cees-Willem van Vliet, klavier

Erbarme dich

O Haupt voll Blut und Wunden